Historien Odda Skolekorps

Publisert av Kari Aalvik den 03.05.16.

Odda Skolekorps ble stiftet 14. mars 1947 som et ektefødt barn av Odda Musikklag der Charles Nymann hadde vært en pådriver for å få i gang et rekrutteringskorps til musikklaget. Skoleinspektør Sverre Indrebø bar initiativet videre framfor lokale styresmakter. På det konstituerende møte ble Indrebø valgt som formann og Torstein Halleråker som dirigent. Fra starten hadde korpset 30 instrumenter av heller laber kvalitet.

I 1949 kjøpte musikklaget ny instrumentbesetning til skolekorpset som hadde sin første offentlige framføring 17. mai 1949.

Helt fram til 1963 var skolekorpset et reint guttekorps, men fra 1964 kom også jentene med.

Det hadde for øvrig vært et guttekorps i Odda også tidligere. Det ble stiftet av Kvinneutvalget i Odda Arbeiderparti av NKP som startet pengeinnsamling til et korps i 1923.  Korpset ble konstituert i januar 1926. Musikklaget sin dirigent Sverre Nilsen ble ansatt som dirigent. Korpset byttet navn til ungdomskorpset og i 1945 gikk det sammen med Odda Musikklag. Odda Musikklag ble stiftet allerede i 1907. I 1909 ble Arbeidernes Musikklag stiftet. I 1911 gikk de to lagene sammen under navnet Odda Musikklag.

Som historien viser har det hele tiden vært sterke bånd mellom Odda Musikklag og Odda Skolekorps. De er der fremdeles. Flere ganger spiller korpsene sammen.

Når historien om Odda Skolekorps skal skrives står navnet Harald Knutsson med lysskrift. Han kom inn som vikar for 2-3 måneder i 1962, men ble sammenhengende i 31 år. Knutsson er den eneste som har fått Norges Musikkorps plakett for 75 års fortjentsfullt virke i korpsbevegelsen. Han har også fått Kongens Fortjenstmedalje.

Under Knutssons ledelse gikk Odda Skolekorps til topps i mange konkurranser, med Norgesmesterskapet for skolekorps i 1981 som kanskje det gjeveste. Fra 1967- 1996 vant skolekorpset 22 førsteplasser i 1. divisjon og 10 andreplasser. Flere av korpsmedlemmene har også gjort det skarpt som profesjonelle musikere. Bjørn Bogetveit var den første som kom inn på Norges Musikkhøgskole på baryton. I første kontingent i 1981 hadde Odda skolekorps med hele 25 musikanter i Hordaland Ungdomskorps. I Norges nasjonale Ungdomskorps har Odda hatt med  Bogetveit, Reidar Knutsen, waldhorn, Anne Guri Frøystein på fløyte, Torleif Hvidsten, slagverk, Jarle Igeltjørn på klarinett og Torgrim Solstad bassklarinett. Erlend Jordal., fløyte, oppnådde i 1997 den høyeste poengsum (98 av 100) i konkurransen om å bli med i Norges Musikkorp Forbund sin talentkonkurranse det året. I dag studerer Erlend ved Norges Musikkhøgskole. Og hans bror, Erik, er profesjonell klarinettist som blant annet har spilt i Operaorkesteret. Bogetveit spiller i Forsvarets Stabsmusikkorps.

Gjennom årene har Odda skolekorps hatt mange fine turer til utlandet som belønning for stor innsats. Blant annet to ganger til Skottland, sist sommeren 2012.

Korpset har deltatt på mange seminarer og sommerkurs. Blant lærerne har vært Brazz Brothers og Tine Thing Helseth.

De siste tre årene har Odda Skolekorps samarbeidet med korpsene Dale/Vaksdal både på seminar og konkurranser. Under Hordablæsten i år ble det en kjempefin 2. plass til OdDale.

Korpset samarbeider fortsatt godt med Odda Musikklag. Blant annet gjennom å ha samme dirigent. Korpset har også et godt samarbeid med grunnskolen og Odda Kulturskole i opplæring til aspirantkorp/skolekorps. Fortsatt er det slik at Odda Skolekorps og Odda Musikklag er gjensidig avhengig av hverandre.

s.k.